Лео Бианки
Лео Бианки е начело на нашата “Pastiamo Академия“. Неговото призвание е добрата храна – той има дългогодишен опит в приготвянето на вкусни ястия, собственик е на няколко ресторанта и е имал собствено кулинарно шоу. Той стои и зад рецептите, които правят Pastiamo толкова вкусни. А в „Pastiamo Академия“ ще можеш да се доближиш до неговото майсторство с нашите тайни и трикове за перфектна паста.
СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ
01
Вари пастата с достатъчно вода
Използвай достатъчно студена и свежа вода. Така, когато пастата започне да се вари, ще има достатъчно място, за да се движи свободно. Спазвай правилото за поне три литра вода за всеки 250 грама паста.Стъпка 1
02
Разбърквай от самото начало
Използвай достатъчно студена и свежа вода. Така, когато пастата започне да се вари, ще има достатъчно място, за да се движи свободно. Спазвай правилото за поне три литра вода за всеки 250 грама паста. Разбъркай пастата още в момента, в който я сложиш във водата. Това ще попречи на пастата да слепне. Продължавай да разбъркваш отвреме-навреме, докато пастата се вари.Стъпка 2
03
Запази малко от водата на пастата.
Преди да отцедиш пастата, запази малко от водата, в която е била приготвена. Може да я използваш за добавка към твоя сос, когато е нужно.Стъпка 3
04
Добави пастата към соса
Стъпка 4
05
Не слагай мазнина
Не слагай зехтин или олио във водата, докато вариш пастата или върху готовата паста. Това ще попречи на соса да полепне добре върху пастата.Стъпка 5
рецепти за паста и сосове
Фузили със сос Pomodoro
За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет фузили и варете поне 9 минути. В тиган добавете зехтин, скили...
Пенне със сос Arrabbiata и скаморца
Пенне със сос Arrabbiata и скаморца - За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет пенне и варете поне 9 м...
Спагети със сос Siciliana и риба тон
За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет спагети и варете поне 9 минути. В тиган сложете зехтин и наря...
Спагети Болонезе Със сос Basilico
За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет спагети и варете поне 9 минути. Нарежете на ситно една глава...
Фузили със сос al Prezzemolo и риба тон
За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет фузили и варете поне 9 минути. Нарежете на ситно половин малк...
Пенне със сос Funghi и сушени домати
Пенне със сос Funghi и сушени домати - За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет пенне и варете поне 9...
Фузили със сос Funghi
За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет фузили и варете поне 9 минути. В тиган добавете зехтин, наряз...
Фузили със сос Rustica
За 2 порции сложете 2 литра вода и 1 супена лъжица сол. Когато водата заври изсипете половин пакет фузили и варете поне 9 минути. В тиган добавете зехтин, наряз...
История на пастата
Ястие
Най-често пастата се сервира със сос. Обикновено сосът и вида паста се комбинират според консистенцията и начина на ядене.
Производство
В началото на 17-ти век в Неапол имало примитивни машини за производство на паста, по-късно се появяват машини за месене и преси, които правят производството на...
Произход
Кулинарните историци откриват различни предшественици на пастата в човешката история, датиращи отпреди стотици години. Има и легенда, която твърди, че Марко Пол...
Паста култура
Видове паста
Пастата може да бъде прясна или сушена. Прясната паста се прави с яйца и се приготвя по-бързо от сушената, но има по-кратка трайност и е по-трудна за съхранение...
Сосове
В различните части на Италия предпочита различни сосове. В Северна Италия използват по-малко домати, чесън и подправки. В Болоня е разпространен така известният...
Kласическа паста
Класическата паста се прави предимно от пшеничено брашно или семолина, като твърда пшеница се използва предимно в Южна Италия, а мека в Северна. Пастата е богат...